Caramel & Drizzle

Caramel & Drizzle

Vadregényes Montenegró, a legek országa

2018. november 16. - caramelanddrizzle

Négy világörökségi helyszín, négy nemzeti park, Európa legmélyebb kanyonja és legdélebbi fjordja: igen, ezeknek az ember és természet alkotta csodáknak mind a Balkán egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb országa, Montenegró ad otthont.

A természet ereje: a Tara-kanyon

Montenegró (nevének jelentése: fekete hegy) igazi csemege a természetkedvelőknek: én például szinte a Gyűrűk Urában éreztem magam, amikor az országról szerzett első benyomásként megláttam a hajnali ködben lassan kibontakozó, misztikus és vadregényes Tara-kanyont. Őszintén szólva addig fogalmam sem volt róla, hogy nem szükséges elhagynom a kontinenst ahhoz, hogy ilyen monumentális tájképet láthassak. Ez Európa legmélyebb kanyonja, és világviszonylatban is csak a Grand Canyon pipálja le. A szurdok Montenegró északi részén, a Durmitor Nemzeti Park területén található, ami (Kotorhoz hasonlóan) világörökségi helyszín. Igen, nem vitás, hogy Montenegró földrajzi szempontból határozottan a legek országa, illetve számomra a vadregényesség szimbóluma.

Szilaj sziklás vagy romantikusan homokos?

Itt a legtöbb helyen a tenger is inkább a zabolátlan arcát mutatja a sziklás partokat szünet nélkül ostromló, szeszélyes hullámokkal. Mivel az úszótudásom hagy némi kívánnivalót maga után (oké, mondhatjuk úgy is, hogy gyakorlatilag nem létezik), így szerintem ezen a nyaraláson fürödtem a legkevesebbet a tengerben. Azért akkor se keseredj el, ha hozzám hasonlóan nem vagy egy Egerszegi Krisztina vagy ha gyerekekkel nyaralsz, lehet ugyanis találni szelíd partszakaszokat is bőven – Ulcinj mellett például van egy hosszú, 13 km-es, homokos strand, a Velika Plaža. Itt alkalomadtán fergeteges (de veszélytelen) hullámfürdőben tobzódhatunk, a szelet pedig rengeteg kite-os kihasználja, úgyhogy a sok tarka ernyőnek köszönhetően gyakran fantasztikus színek uralják a parti panorámát.

img_2675.JPG

Velika Plaža, a háttérben kite-sereglet

Kultúrák randevúja Ulcinj városban

Ulcinj az ország legdélebbi városa, és nagyon közel fekszik a nagyrészt muszlimok lakta Albániához, így igazi multikulturális kavalkádot élvezhetünk, mely az összes érzékszervünket kényezteti. Az építészetben és a gasztronómiában is dominálnak az arab hatások: számtalan minaretet csodálhatunk meg, ha pedig elég volt a sétából, akkor megkóstolhatunk pár fogást valamelyik autentikus arab étteremben. Ez volt az első olyan hely, ahol a müezzin hangjára ébredhettem, a fülledt estéket pedig a tengerparti diszkókból kiáradó, táncra ingerlő keleti dallamok tették egzotikussá.

A városnak egyébként rendkívül gazdag a történelme: a rómaiak, a bizánciak, a velenceik és a törökök is megfordultak itt, ezért az építészeti stílusok igazi olvasztótégelyeként tartják számon. A helytörténeti múzeumban belemélyedhetünk Ulcinj múltjába.

img_2658.JPG

Színpompás alkonyat Ulcinjban

Sveti Stefan – ahol Marilyn Monroe nyomdokaiban járhatunk

Montenegró egyik legfotózottabb és legexkluzívabb helyszíne kétségkívül Sveti Stefan. A kis sziget 1442-től lakott, ekkor városfal épült köré, hogy a lakókat védjék a török inváziótól. A volt halászfalu ma az Aman Sveti Stefan elnevezésű luxus üdülőhelynek ad otthont, és olyan világsztárok is megfordultak már itt, mint Claudia Schiffer vagy Marilyn Monroe. Sajnos magára a szigetre földi halandóként csak szállás- vagy étteremfoglalással juthatunk be.

img_1982.JPG

Sveti Stefan

Budva – a strandolók és a bulizók Mekkája

Budva igazi buliparadicsom, és a montenegrói tengerpart fővárosa: az én ízlésemnek kicsit túl kommersz a rengeteg szállodával és turistahadakkal, de az óvárosban a kultúrára vágyók is találnak elég muníciót. Ha már ott járunk, akkor érdemes ellátogatni a mögötte megbúvó Mogren strandra is, amit különleges mintázatú sziklák és csodás növényvilág ölel körbe. Az odavezető út mentén megcsodálhatjuk a város képeslapokról is visszaköszönő, kecses balett-táncost megörökítő emblematikus szobrát, ami a legenda szerint egy itt vízbefulladt fiatal lány emlékére készült. (Tragikomikus volt látni, hogy a melleit már annyian megfogdosták, hogy teljesen elkoptak.)

img_2429.JPG

Életkép Budva óvárosából

img_2426.JPG

Életkép Budva óvárosából

img_2464.JPG

Budva ikonikus szobra

A Mogrennek két része van: a Mogren II-re egy barlangon keresztül lehet átjutni, és nem árt vigyázni, mert néhol elég csúszós az út. A strandon nem csak hasat süttetni lehet: az adrenalinlöketre vágyók a kijelölt sziklákról ugorhatnak fejest a tengerbe. A környezetet illetően az egyik legjobb strand volt, ahol valaha jártam, bár arra érdemes lélekben felkészülni, hogy főszezonban sajnos nagyon zsúfolt – ahogy kábé az összes felkapott partszakasz a környéken.

img_2441.JPG

Az óváros egy szelete, a háttérben a Mogren strand

img_2474.JPG

Ilyen a kilátás a Mogrenről

Ha nyugira vágyunk, akkor a szintén a budvai riviérán elhelyezkedő Petrovac ideális választás. Kevésbé nyüzsgő, a kilátás viszont festői: a várossal szemben látható sziklás szigetecskékre el is hajózhatunk, visszanézve pedig rácsodálkozhatunk a filmbe illő látképre.

img_2113.JPG

A Petrovac előtt elterülő szigetek

img_2084.JPG

Petrovac látképe

img_2053.JPG

Sziklás partszakasz

Kotor és Perast, a Kotori-öböl ékszerdobozai

A Kotori-öböl az Adriai-tenger egyik legnagyobb természetes öble, illetve a legdélebben fekvő európai fjord (hivatalosan egyébként nem az, hanem egy tenger által elöntött folyamvölgy): híres művészeket is megihlető felejthetetlen panorámája garantáltan egy életre beleég az ember retinájába. A térség számtalan mesés fekvésű települése közül a világörökségi ranggal büszkélkedő Kotorba és a templomokkal telezsúfolt, nyugodt atmoszférájú Perastba volt alkalmam ellátogatni.

A pazar óváros felé sétálva rögtön egyértelművé válik, hogy Kotorban egykor a Velencei Köztársaság uralkodott, méghozzá közel 400 évig. Az impozáns városfalak mentén felfedezhetjük Szent Márk velencei hatalmi szimbólumként számon tartott szárnyas oroszlánját is, a középkori városközpont hangulatos, szűk utcácskáiban pedig megelevenedik a mediterrán életérzéssel megspékelt történelem. A városfalak egészen a Szent János erődig kísérik utunkat, ahol az 1350 lépcsőfok megmászásáért cserébe a világ egyik legcsodálatosabb látványa a jutalmunk. Ide mindenképp strapabíró, kényelmes cipőben induljunk el, mert helyenként nagyon meredek, csúszós és rossz állapotú az út, illetve néhol annyira leszűkül, hogy gyakorlatilag csak libasorban lehet haladni (voltak érdekes mutatványok útközben).

img_2182.JPG

Kotor óvárosának egy szelete

img_2187.JPG

Kilátás a kotori óvárosra és az öbölre

img_2194.JPG

Kilátás a Szent János erődből

Perast egy különleges fekvésű, egy főutcás kisváros, mely méretét meghazudtolva számos, főként velencei ihletésű templommal és palotával büszkélkedhet, és két kis szigete is izgalmas történelemmel csábítja a látogatókat. Az egyik neve Szirti Madonna (Our Lady of the Rocks), és egy barokk templomnak és múzeumnak ad helyet. Ez egy mesterséges sziget, melyet a legenda szerint a helyiek hoztak létre: köveket dobáltak egy szikla köré, melyen korábban Szűz Máriát vélték látni. A szomszédos, fákkal sűrűn benőtt Szent György-szigeten egy bencés kolostor áll. Egykor temető volt körülötte, ma pedig papi nyaralóként szolgál, és turisták nem látogathatják.

img_2251.JPG

Perast

img_2270.JPG

Templom a Szirti Madonna-szigeten

img_2260.JPG

Szent György-sziget

img_2348.JPG

Kilátás Perastról a Kotori-öbölre

Naná, hogy mindenki a tengerpartra igyekszik

Nem árt felkészülni arra, hogy gyakoriak a dugók a parttal párhuzamos főúton: egyszer laza 2-2,5 órára bennragadtunk a busszal egy ilyen gigadugóban. A helyzet szürrealitását már csak az tudta fokozni, amikor szinte egyik pillanatról a másikra földöntúli felhők, nyomasztó köd és a szürke ötven árnyalata (na nem az, amire gondolsz, te kis huncut) lepte be a tájat körülöttünk.

img_2158.JPG

Mordori látkép Montenegró tengerpartján

img_2133.JPG

Hol rejtőznek az orkok?

Nem először és nem is utoljára éreztem akkor úgy, mintha a Gyűrűk Ura egyik jelenetébe döcögtünk volna be gyanútlanul (jelen esetben Mordorba – szinte hallottam a távolban az orkok hörgését). Lehet, hogy Montenegró Európa Új-Zélandja?

Gina

A képek 2016 augusztusában készültek.

Forrás itt, itt, itt, itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://caramelanddrizzle.blog.hu/api/trackback/id/tr4015510648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása