Caramel & Drizzle

Caramel & Drizzle

Buddhista szentély és vibráló energiák a Balaton tőszomszédságában

2020. június 26. - caramelanddrizzle

Azt már régóta tudjuk, hogy a Balaton és környéke nem csak a strandolásról és a lángosevésről szól; a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Keszthelytől 20 perces autóútra fekvő Zalaszántó mesebeli erdejében például egy Magyarországon szokatlannak ható, ritka kincs – egy buddhista templom bújik meg.

Az már az odavezető erdei ösvényen sétálva, közben a békés őserőt árasztó fákban gyönyörködve is teljesen nyilvánvaló, hogy a pozitív energiák nem csak a Kovácsi-hegy tetején álló Béke-sztúpa közvetlen közelében, hanem szerte a környéken jelen vannak. A júniusi napsugaraknak és az élénk madárdalnak is köszönhetően már itt az erdőben lubickolhatunk a béke hullámaiban, majd az erdei kaptató végén a színpompás imazászlók felbukkanása jelzi, hogy közeledünk az úti célunkhoz.

Impozáns látvány ilyenkor tavasszal-kora nyáron, ahogy a 30 méter magas, fehér építmény (alakja a lótuszülésben meditáló Buddhát szimbolizálja) előtűnik a fák közül, kontrasztot alkotva azok rikító zöldjével, valamint az ég kékjével. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája, és nem más, mint őszentsége, a 14. Dalai Láma avatta fel 1993-ban. Belsejében Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa kapott helyet (ezek nem látogathatók, két szerzetes őrzi őket).

erdei_osveny.jpg

Ezen az erdei ösvényen baktathatunk a sztúpa felé

img_20200607_134539.jpg

Az impozáns Béke-sztúpa

A sztúpa látogatásának hagyományos módja, ha a Nap járásával és az imahenger forgásával megegyező irányban körbejárjuk az összes szintet, közben lágyan megforgatva az imamalmokat. A rituálét felajánlástétel teszi teljessé, ami lehet gyertya- vagy füstölőgyújtás, de akár pénzadomány is. Mi égő füstölővel jártuk körbe a templomot (a sztúpa melletti szuvenírboltban lehet kérni füstölőt). Az egyik tájékoztató tábla információi szerint az imamalmok tengelye maga az életfa, amire sok ezer mantrát tartalmazó papírtekercset tekernek. Egy teljes kört megtéve az 50 darab imamalom megforgatásával mintegy 45 millió mantra jótéteményeit lendíthetjük mozgásba – szó szerint és átvitt értelemben is. Saját pozitív gondolatainkkal és fogadalmainkkal még tovább fokozhatjuk a hatást.

A szentélynek helyet adó tisztáson (az Emberi Jogok Parkjában) nyugis pihenőhelyeket alakítottak ki, ahol az imazászlókkal tarkított lombok alatt lehet relaxálni vagy elmélkedni. A tibeti imazászlókat egyébként öt színben készítik, melyek az öt alapelemet jelképezik (kék: ég, fehér: levegő és szél, piros: tűz, zöld: víz, sárga: föld), és az sem mindegy, hogy milyen sorrendben vannak felakasztva. A tradicionális tibeti orvoslás szerint az egészség és a harmónia ezeknek az elemeknek az egyensúlyán nyugszik. A zászlókon különféle szimbólumok, imádságok és mantrák kapnak helyet, amiket a szél szétfúj, így terjesztve a jó szándékot és az együttérzést a világban.

imazaszlo.jpg

Imazászlók a sztúpához vezető ösvényen

Hálás vagyok, hogy megtapasztalhattam, hogy vallási hovatartozástól teljesen függetlenül milyen erős spirituális élményt képes nyújtani a sztúpa – a mellette kialakított, tágas Milarepa meditációs központban eltöltött idő pedig feltette az i-re a pontot. A jógának köszönhetően van már némi gyakorlatom a meditálásban, de ilyen intenzív rezgéseket és érzeteket még talán sosem tapasztaltam. Nyilvánvaló, hogy „van valami a levegőben” – talán nem véletlen, hogy őseink a környező hegyekkel ellentétben ide soha nem építkeztek. Ellenben egyes források szerint az ősmagyar sámánok előszeretettel tartottak itt különféle szertartásokat.

A sztúpa felkeresése nem csak a különleges aurájú, spirituális többlettartalommal bíró helyekhez vonzódók számára ajánlott, hanem azoknak is, akik „csupán” egy kellemes túrára és feltöltődésre vágynak egy csodás erdei környezetben.

További infó a sztúpa hivatalos oldalán vagy Facebook-oldalán!

A bejegyzés trackback címe:

https://caramelanddrizzle.blog.hu/api/trackback/id/tr6515969696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euratom 2020.06.27. 09:42:27

A sztupa tömör beton, azaz nem lehet “bemenni”. A betonozás jól látható volt légifényképeken is amit az erdészek használtak. Ott voltam az építéskor és a felszentelésen is.

feribácsi 2020.06.27. 14:53:56

@Brendel Mátyás: Azt, hogy ki milyen vibrálást, rezgést érez, nem a te álláspontodtól függ. A többség a civilizációban mindig nyomorultul élő kisember, ez nem a vallástól függ, sőt az ateistáknál is így van.

feribácsi 2020.06.27. 14:56:12

Amióta megépült az új szentély és megnyílt az új szuvenírbolt, számomra a hely minden varázsát elveszítette. Egyszerű üzleti túristalátványosságá silányult.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.27. 18:02:36

@feribácsi: hát, ha csak 1-2 ember érez vibrálást, akkor a vibrátor bennük van. Az ateizmus nem is mondja azt, hogy azért legyél ateista, mert az majd jobbá teszi az életedet!

feribácsi 2020.06.27. 23:48:06

@math0: Kíváncsi lettem, komolyan. Mit mond az ateizmus, miért legyek ateista, ha nem azért, mert az jobbá teszi az életemet? Hiszen, ha - szerintetek - az ateizmus az igazság, akkor az igazság ismerete jobbá teszi az életemet, vagy nem?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.28. 01:04:28

@feribácsi: Az ateizmus nem igaz, hanem inkább korrekt. Az ateizmus ugyanis általában nem állít semmit. Az ateista általában csupán nem hisz egy hülyeségben. Jó esetben azért, mert nem hülye, hanem okos. Okosnak lenni persze jobbá teszi az életet, de azt sem olyan közvetlenül, mint ahogy a vallások ígérik (hamisan). Továbbá az okosság inkább közös oka annak, hogy valaki ateista, és annak, hogy az eszével jobbá tudja tenni az életét. Egy hülye ember élete nem lenne pusztán attól jobb, ha valamilyen hülye alapon ateistává válna.

Például egy hülye ember válhat attól ateistává, hogy kiskorában a papok fajtalankodtak vele. Felnőttként mondjuk gyűlöli a papokat, és ateista, de ettől még hülye, és nem lesz jó az élete.

nitish bagale 2020.09.07. 04:12:53

The best tour asia: Nepal and Bhutan
everestnepaltours.com/nepal-bhutan-tour/
-Voyage of the two magnificent Himalayan kingdoms.
-Exploring the hearts of the locals; inheriting the endless hospitality.
-A retreat like none other from the plains, hills, and the snow-packed Himalayas.
-Awaken the travel swain in you gliding gracefully in the pristine scenery of Nepal and Bhutan.
-Enter the Shangri La from the land of Thunder Dragon to the Birthplace of Buddha.
süti beállítások módosítása